Saturday, October 26, 2013

17 lucruri pe care cei de 20 si ceva de ani ar trebui sa stie sa le faca...

     In primul rind multi tineri de 20 si ceva ani sunt foarte duri cu ei insusi... 20 si ceva de ani este acea perioada din viata noastra cind putem sa exploram si sa crestem fara presiunea de a ne aseza la casa noastra si fara sa ne lasam amprenta asupra lumii...
Insasi Isus a fost un timplar necunoscut pina la virsta de 30 de ani...
     Cred ca sunt citeva lucruri pe care un tinar de 20 si ceva de ani trebuie sa le stie...

1. Invata sa faci un mic-dejun minunat!

Ideal ar fi sa poti face cu miinile tale orice masa pentru orice ocazie dar micul dejun este cea mai importanta masa si trebuie sa inveti sa pregatesti unul. Foloseste unt, oua, cascaval si legume proaspete...orice! ... si invita pe cineva sa manince cu tine...

2. Cearta-te cu blindete!

O calitate rara dar vei deveni mai bun la a o pune in practica. Invata sa ai o opinie si (fii sigur ca sunt ale tale nu ceea ce ai auzit undeva) cum sa le expui cu fermitate si cu politete. Este un lucru rar si minunat.

3. Sa poti purta o conversatie cu o persoana de orice virsta...

Fie ca persoana cu care vorbesti are 80 sau 15 ani ar fi bine sa fii in stare sa poti purta o conversatie plina de sens. Aminteste-ti sa pui intrebari bune si sa fii mai interesat de ei decit de tine insuti....Incearca sa le faci ziua mai buna!

4. Invata sa iti justifici preferintele...

Fie ca iti place Kina Granis, Jason Mraz sau The Beatles ar trebui sa fii in stare sa verbalizezi de ce...Materialul Media pe care il consumam ne afecteaza si trebuie sa fii in stare sa iti explici tie insuti de ce asculti, vizionezi si citestesti ceia ce citesti. 

5. Limiteaza-ti viata On-Line 

Ar trebui sa stii foarte bine de ce folosesti retelele de socializare si cit de des. Daca reazlizezi ca iti petreci tot timpul tau liber pe internet e timpul sa faci citeva schimbari. Daca iti verifici telefonul la fiecare 2 minute, poate  e timpul sa stergi aplicatia FB.

6. Abordeaza un necunoscut

Chiar daca ai nevoie de ghidare pentru a gasi o strada sau sa schimbi o vorba cu cineva in aeroport, abilitatea de a lega o conversatie cu un necunoscut e minunata! Pune intrebari si fii atent la semnele care iti dau de inteles ca vor sa fie singuri.

7. Apara-te

Fie ca e cazul cind seful tau iti da idei inaninte de a-i explica contextul sau un tip nerespectuos iti arunca comentarii nepotrivite, trebuie sa inveti sa te aperi si sa nu permiti sa fii calcat in picioare. 

8. Spune "Nu am avut dreptate"

O relatie m-ai dificila, o dezbatere teologica..orice nu ar fi ar trebui sa cauti permanent unde ai gresit..."Nu am avut dreptate" este o propozitie magica care poate rezolva orice conflict si aduce pace in multe situatii. Ar trebui sa fie intre frazele tale preferate. 
Cineva mi-a dat aceasta sugestie:"Uite, eu cred sincer ca am dreptate dar s-ar putea sa nu am dreptate!" Nu uita un lucru: chiar daca esti tare confident ca ai dreptate si "strigi sus si tare" despre asta nu inseamna ca ai dreptate. 

9. Lasa un bacsis generos!

Nu te gindi doar la un leu sau doi...Gindeste-te la un bacsis mai generos!

10. Gaseste-ti un mentor

Virsta de 20 de ani este exact virsta cind ar trebui sa investesti in a-ti gasi un mentor si a-l pastra alaturi de tine. Gaseste pe cineva cu care ai vrea sa te asemeni - un prieten, cineva de virsta ta sau un coleg de serviciu si dedicata-te sa te intilnesti regulat. Este nevoie de putina smerenie si multa dedicare dar avantajele de a a vea un mentor sunt de neevaluat. 

11. Inchide gura!

Invata sa it alegi bataliile. Daca ai dreptate nu e nevoie ca sa ii faci pe toti sa admita ca tu ai dreptate. E okay din cind in cind sa fii ofensat fara ca toti sa stie ca tu esti ofensat. Trebuie sa discerni cind trebuie sa lupti si cind sa renunti.  

12. Incearca sa te mentii odihnit si in forma...

Noptile in care sa mergi la culcare doar pentru citeva ore vor veni...iar daca ai copii ele sunt de asteptat. Dar generatia noastra nu stie valoarea unui somn bun! Forteaza-te sa mergi la culcare devreme! Foloseste-ti timpul liber cu intelepciune. A te odihni este la fel de important ca si cu a fi superefectiv. De fapt, vei fi mult mai productiv daca te odihnesti bine si des. 

13. Cum sa raspunzi la Critica?

A te apara cind esti criticat e usor si foarte natural pentru noi! Dar sa il accepti cu "eleganta" este mai greu. Nu ma refer la doar sa taci si sa nu spui nimic ca sa te  justifici. Imbunatatirile pe care le poate face critica in viata ta sunt imense. Adu-ti aminte ca critica de obicei nu se vrea un atac personal si daca vei invata sa il accepti cu atitudinea care a fost oferit, oamenii vor avea mai putine lucruri de criticat in viitor. 

14. Fii prieten cu linistea si singuratatea...

Generatia noastra apreciaza comunitatea, ceea ce este un lucru bun dar are tendinta ca si consecinta incepem sa ne fie frica de singuratate, liniste si un apartament gol. Adevarul este ca invatind sa fii singur vei cistiga multe lucruri. Invata sa stai in liniste/tacere in timp ce citesti, scrii, te rogi sau doar sa asculti linistea - foloseste aceste momente ca sa evaluezi de fapt starea sufletului tau. Singuratatea si tacerea este un exercitiu pentru inima ta. Fa asta regulat. 
KNOW THE DIFFERENCE BETWEEN WHAT’S URGENT AND WHAT’S IMPORTANT, AND KNOW WHICH ONE MATTERS MORE.

15. Recomanda o carte, un film sau un album al unei formatii bune...

Este mai greu decit pare...Ai impresia ca stai de vorba cu un snob pretentios  cind cineva iti recomanda sa asculti/privesti/citesti una sau alta. Dar  incearca sa explici de ce iti place ceea ce recomanzi si de ce ar trebui sa sa ii placa si altcuiva. 

16. Prioritizeaza Lucrurile Importante inaintea celor Urgente.

Sunt doua tipuri de cerinte in viata ta: urgente si importante. Din prima categorie fac parte lucruri carora ne este usor sa le acordam atentia noastra: sa platim chiria, sa rezolvam ceva la serviciu etc. Din a doua categorie fac parte lucruile care sunt mai usor de realizat dar extrem de importante: relatia ta cu Dumnezeu, relatiile cu familia ta, sa ai grija de sufletul tau si sanatatea ta. Invata sa vezi care este diferenta dintre ce este urgent si important si care conteaza mai mult. 

17. Tine-te de un prieten bun...

Vor fi multe tranzitii in viata ta...tu si prietenii tai ve-ti schimba multe lucruri in viata ...va trebui sa iti iei ramas bun la multi oameni deosebiti dar ar trebui sa inveti sa recunosti cind gasesti acei rari prieteni pe care nu vrei sa ii pierzi si ar trebui sa iti faci o prioritate din a ta intilni cu prietenii aceia si a pastra legatura cu ei...si sa faci mai mult decit a scrie un SMS.
   Aceste 17 lucruri nu sunt ideile mele! :) Am citit un articol citeva saptamini in urma si am hotarit sa impartasesc cu voi citeva idei din acel articol. Gindeste-te la cele 17 lucruri! Reciteste-le! Gindeste-te ce ai vrea sa vezi in viata ta...De miine poti aplica ceva in viata ta...incepe cu Micul Dejun :)
Aplicatie personala: Am hotarit sa ma cert cu blindete, sa fiu ferma dar sa spun adevarul cu eleganta si intelepciune. De ce? Pentru ca relatiile conteaza. Colegii mei, prietenii, colega mea de apartament conteaza si nu vreau sa fiu ca un arici cu care oamenii nu ar vrea sa lucreze data viitoare. Si inca de ce? Pentru ca oamenii care nu doar mi-au aruncat adevarul de dragul "aruncatului" dar au facut-o cu dragoste si intelepciune mi-ai influentat viata intr-un mod extraordinar si m-au ajutat sa cresc! 
          Dar tu?  
        Daca vei lasa un comentariu mai jos poti primi un premiu! O Biblie (traducerea Cornilescu) pentru un comentariu in care sa impartasesti despre 1-2 lucruri din acest articol in care te-ai regasit si ai vrea sa le aplici in viata ta! Te provoc sa impartasesti ce anume ai vrea sa faci si DE CE??? Voi alege cistigator acel comentariu care indeplineste cerintele si imi va place!
      Numele persoanei care v-a primi premiul il ve-ti afla in 10 zile!
      Succes! 
     
      

2 comments:

  1. Am de lucrat la multe din punctele astea. Pentru mine era principial sa fie totul logic si adevarat... de multe ori nu este asa, de multe ori uit ca trebuie sa iubesti...abia recent mi-a dat seama ca dragostea face lucrurile mult mai usoare, ea iarta si este plina de bunatate, nu se lauda si nu este plina de mandrie. Multumesc de articol foarte bun. Mai des asa articole si decizii bune luate in consecinta.

    ReplyDelete